Forum Forum strony Forum strony "norwegia.ovh.org"
Forum miłośników wyjazdów wędkarskich do Norwegii.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Halibut po francusku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum strony "norwegia.ovh.org" Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert
Admin - uczestnik wypraw


Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 65

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 10:54 am    Temat postu: Halibut po francusku Odpowiedz z cytatem

4 porcje
Czas przygotowania - 20 minut
Składniki:
filet z halibuta - 750 gramów
bułka tarta - według uznania
mleko - 0.5 szklanek
ser żółty ostry - 20 gramów
sól - według uznania
tłuszcz - według uznania
masło - 20 gramów
Wykonanie:
Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, posolić. Porcje moczyć w mleku i obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor. Usmażone filety ułożyć w płaskim rondlu, dodać masło, posypać tartym serem, nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
brzezin
Doradza


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 48

PostWysłany: Pią Lut 05, 2010 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już czuję ten smak ... mniam, ślinka leci Very Happy
W drodze na wyprawę kupujemy w Szwecji pieprz cytrynowy. Bardzo dobra przyprawa do świeżo złowionych rybek idących na patelnię. Pieprz produkowany w Finlandii, więc może i teraz po drodze uda nam się kupić. Poza tym eksperymentujemy w smakowaniu niedostępnej w kraju wątroby z brosmy, którą przyrządza nasz "kucharz" - smak nie do opisania.

Pozdrawiam Zdzich - brzezin
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Admin - uczestnik wypraw


Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 65

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wątroba z brosmy to rzeczywiscie ciekawostka... Do tej pory próbowaliśmy tylko wątroby z dorsza Very Happy
Pieprz cytrynowy to też ciekawa propozycja. W tym roku jednak nie wjeżdżamy w ogóle do Szwecji ale możemy tak jak Wy - poszukać go w Finlandii Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
brzezin
Doradza


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 48

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 7:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nazwa pieprzu to: CITRONPEPPAR firmy Santa Maria. Pieprz jest w słoiczkach oraz w torebkach, zależy jak się trafi. Co do wątroby, to od brosmy wątroba jest bardzo delikatna i szybko się smaży, natomiast wątroba dorszowa nawet po dłuższym podsmażaniu i tak wytrąca zapach i smak tranu. Bardzo delikatne i smaczne mięso mają też karmazyny. Co prawda te mniejsze sztuki trudno filetować i łatwo o skaleczenie podczas filetowania, ale dla tego smaku warto Laughing

Pozdrawiam Zdzich - brzezin
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum strony "norwegia.ovh.org" Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum