Forum Forum strony Forum strony "norwegia.ovh.org"
Forum miłośników wyjazdów wędkarskich do Norwegii.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dorsz po holendersku - Kibelling.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum strony "norwegia.ovh.org" Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Longin
Doradza


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 17

PostWysłany: Czw Lut 23, 2012 12:05 pm    Temat postu: Dorsz po holendersku - Kibelling. Odpowiedz z cytatem

Kuchnia holenderska jest taka sobie. Ale ta potrawa dla amatorów świeżej rybki będzie doskonała! I jeszcze jedno jest banalnie prosta w przygotowaniu. Smile Oto przepis:

Dorsz po holendersku - Kibelling.

Potrzebne nam będzie:
• 300 g fileta z dorsza
• 8 łyżek mąki pszennej
• 4 łyżek mąki kukurydzianej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki mleka
• 2 jajka
• 3 łyżeczki suszonej pietruszki ( natka )
• ok 50ml jasnego piwa
• olej do smażenia
• sól, pieprz
Jeżeli mamy zamiar usmażyć więcej dorsza to należy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników
Dorsza filetujemy i kroimy w niewielkie kawałki, lub paluszki szerokości 2 – 3 cm. Lekko przyprawiamy jakąś przyprawą do ryb (np. Kamisa. ). Z umiarem oczywiście bo trzeba pamiętać o tym, że ciasto jest posolone. Zostawiamy na czas wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, pietruszkę i proszek do pieczenia, oraz sól i pieprz. Wbijamy jajka ( całe ) i wlewamy 50 ml piwa, oraz mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotną, ale nie lejącą. Jeżeli będzie za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Teraz ciasto powinno odpocząć około 10 min. Rozgrzewamy olej do 180 C we frytownicy lub w głębokim naczyniu. Oleju powinno być tyle, żeby ryba pływała. Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju jak frytki ok 5 minut. Ciasto powinno mieć kolor złoty. Trzeba uważać aby się nie przypaliło. W Holandii spożywa się kibbelingi maczane w sosie czosnkowym, z dodatkiem np. frytek. Równie smaczne są bez żadnych dodatków. W czasie moich pobytów w Norwegii zawsze na stole stoi półmisek smażonych kibbelingów. Pyszne są na gorąco i na zimno. Może być oczywiście każda inna ryba: czarniaki, rdzawce itd. Służy to jako przekąska czy zakąska! Smacznego! Smile Smile

_________________
W?dkuje kilkadziesi?t lat. Kiedy jeszcze w polskich wodach by?y ryby!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 09 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pią Gru 09, 2016 2:24 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
brzezin
Doradza


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 48

PostWysłany: Sob Lut 25, 2012 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma lepszej potrawy jak ryba w głębokim oleju :fish: Z ryb słodkowodnych uwielbiam paluszki z karpia, oczywiście w głębokim oleju mmmmniam Rolling Eyes A powyższy przepis superrrrrr :salut:
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Admin - uczestnik wypraw


Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 65

PostWysłany: Czw Mar 01, 2012 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wypróbuję przepis na pewno... Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sl henryk
Udziela się


Dołączył: 24 Sty 2012
Posty: 7

PostWysłany: Sob Mar 10, 2012 3:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ściągam przepis, w czerwcu wyprobujemy, czuję że świerzy dorsz to będzie ten smak.

Pozdrawiam Hanryk
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 09 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pią Gru 09, 2016 2:24 pm    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Longin
Doradza


Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 17

PostWysłany: Sob Mar 10, 2012 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też jestem ciekawy waszych opinii! Smile
_________________
W?dkuje kilkadziesi?t lat. Kiedy jeszcze w polskich wodach by?y ryby!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum strony "norwegia.ovh.org" Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group