Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Longin Doradza
Dołączył: 23 Lut 2012 Posty: 17
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 12:05 pm Temat postu: Dorsz po holendersku - Kibelling. |
|
|
Kuchnia holenderska jest taka sobie. Ale ta potrawa dla amatorów świeżej rybki będzie doskonała! I jeszcze jedno jest banalnie prosta w przygotowaniu. Oto przepis:
Dorsz po holendersku - Kibelling.
Potrzebne nam będzie:
• 300 g fileta z dorsza
• 8 łyżek mąki pszennej
• 4 łyżek mąki kukurydzianej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki mleka
• 2 jajka
• 3 łyżeczki suszonej pietruszki ( natka )
• ok 50ml jasnego piwa
• olej do smażenia
• sól, pieprz
Jeżeli mamy zamiar usmażyć więcej dorsza to należy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników
Dorsza filetujemy i kroimy w niewielkie kawałki, lub paluszki szerokości 2 – 3 cm. Lekko przyprawiamy jakąś przyprawą do ryb (np. Kamisa. ). Z umiarem oczywiście bo trzeba pamiętać o tym, że ciasto jest posolone. Zostawiamy na czas wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, pietruszkę i proszek do pieczenia, oraz sól i pieprz. Wbijamy jajka ( całe ) i wlewamy 50 ml piwa, oraz mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotną, ale nie lejącą. Jeżeli będzie za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Teraz ciasto powinno odpocząć około 10 min. Rozgrzewamy olej do 180 C we frytownicy lub w głębokim naczyniu. Oleju powinno być tyle, żeby ryba pływała. Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju jak frytki ok 5 minut. Ciasto powinno mieć kolor złoty. Trzeba uważać aby się nie przypaliło. W Holandii spożywa się kibbelingi maczane w sosie czosnkowym, z dodatkiem np. frytek. Równie smaczne są bez żadnych dodatków. W czasie moich pobytów w Norwegii zawsze na stole stoi półmisek smażonych kibbelingów. Pyszne są na gorąco i na zimno. Może być oczywiście każda inna ryba: czarniaki, rdzawce itd. Służy to jako przekąska czy zakąska! Smacznego! _________________ W?dkuje kilkadziesi?t lat. Kiedy jeszcze w polskich wodach by?y ryby! |
|
Powrót do góry |
|
|
brzezin Doradza
Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 48
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2012 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma lepszej potrawy jak ryba w głębokim oleju :fish: Z ryb słodkowodnych uwielbiam paluszki z karpia, oczywiście w głębokim oleju mmmmniam A powyższy przepis superrrrrr :salut: |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Admin - uczestnik wypraw
Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 65
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 12:06 pm Temat postu: |
|
|
Wypróbuję przepis na pewno... |
|
Powrót do góry |
|
|
sl henryk Udziela się
Dołączył: 24 Sty 2012 Posty: 7
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 3:02 am Temat postu: |
|
|
Ściągam przepis, w czerwcu wyprobujemy, czuję że świerzy dorsz to będzie ten smak.
Pozdrawiam Hanryk |
|
Powrót do góry |
|
|
Longin Doradza
Dołączył: 23 Lut 2012 Posty: 17
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 11:59 am Temat postu: |
|
|
Też jestem ciekawy waszych opinii! _________________ W?dkuje kilkadziesi?t lat. Kiedy jeszcze w polskich wodach by?y ryby! |
|
Powrót do góry |
|
|
|