Robert Admin - uczestnik wypraw
Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 65
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 10:49 am Temat postu: Dorsz duszony z porem |
|
|
4 porcje
Czas przygotowania - 25 minut
Składniki:
filet z dorsza - 4 sztuki
por - 50 dekagramów
wino białe wytrawne - 1 szklanka
masło - 3 łyżki stołowe
cytryna - 1 sztuka
sól - według uznania
pieprz biały - według uznania
Wykonanie:
Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Połowę masła stopić, wrzucić pory, smażyć 5 min. Podlać winem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, dusić 5 minut. Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na porach. Na rybie położyć wiórki z reszty masła. Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu dania. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 minut. |
|